There are currently 3708 movies on our website

Che: Part One 2008

0
(High Definition)
Advertising
Loading...
FILM DETAILS Added 4 years ago
Che: Part One 2008

Genre: Biografic, Drama, Filme 2008, Filme bune, Filme noi hd, Istoric

IMDB rating: 7.2

Director: Steven Soderbergh

Writers: filmului Che: Part One 2008 online subtitrat 24 Ianuarie 2009 (USA)

Stars:

“Cand a fost nevoie de grenade, Che a infiintat o fabrica pentru a le produce. Cand a fost nevoie de paine, Che a construit cuptoare. Cand a fost nevoie de scoli pentru ca taranii sa invete sa scrie si sa citeasca, Che a organizat totul.” Time Magazine, “Castro’s Brain” – 1960
Anul trecut in cadrul festivalului de film de la Cannes, in competitia oficiala a fost proiectat un film-mamut care a tinut spectatorii in sali timp de 4 ore. Era filmul lui Steven Soderbergh, Che , o biografie completa a luptatorului de gherila Ernesto ‘Che’ Guevara . Productia a castigat premiul pentru interpretare, acordat lui Benicio Del Toro, dar nu si Palme d’Or – ul. Pe atunci se zvonea ca interpretarea actorului mexican i-ar putea aduce cel de-al doilea Oscar din cariera, dupa cel obtinut in 2001 pentru rolul secundar din Traffic, tot sub comanda regizorala a lui Steven Soderbergh.

Intre timp filmul a suferit transformari. Soderbergh a cedat presiunilor producatorilor si a decis sa refaca montajul si sa imparta filmul in doua parti care sa fie lansate separat (sub denumirile The Argentine si Guerrila), dupa modelul Kill Bill, care se dovedise de succes, aducand caselor de productie incasari semnificative. In cazul lui Che: Part One 2008 online subtitrat situatia este diferita, pentru ca Soderbergh nu are un renume decat in cercurile de cinefili, iar pelicula nu poate fi che-part-one-2008-2marketata ca un film de autor, asa cum s-a intamplat in cazul productiei lui Quentin Tarantino. Nici Benicio Del Toro nu este un actor care sa atraga masele cu carisma sa, asa ca filmul a ajuns sa fie lansat la o scara mai redusa, doar in marile cinematografe, iar costurile de publicitate au fost reduse simtitor, astfel incat pelicula nu a mai benficiat si de suport pentru premiile Oscar, asa cum s-a intamplat cu filme mai slabe precum Tropic Thunder sau Pineapple Express, dar care au umplut salile si s-au bucurat si de apreciere critica in general pozitiva.

Asadar am vazut prima parte din Che, adica primele doua ore de film, care prezinta evenimentele premergatoare venirii la putere a lui Fidel Castro in Cuba, eforturile depuse de Ernesto Guevara pentru a aduna oameni care sa lupte pentru cauza marxista. Aceasta poveste este intrerupta de flash-uri care prezinta o vizita facuta de ‘Che’ in Statele Unite ale Americii in anii ’60, unde a sustinut cateva interviuri pentru televiziune si un celebru discurs la tribuna Natiunilor Unite despre situatia internationala a Cubei si unde si-a prezentat viziunea personala asupra lumii.

Filmul este foarte bun, pacat insa ca nu beneficiaza de publicitate pentru a putea ajunge in atentia unui numar mai mare de oameni. Benicio Del Toro ofera o prestatie incredibila avand infatisarea lui El Che, asa cum o stim de pe celebrele tricouri imprimate. As remarca si interpretarea Catalinei Sandino Moreno , dar si pe cea a lui Rodrigo Santoro in rolul lui Raul Castro, fratele lui Fidel . Cei doi au un timp scurt de aparitie pe ecran, iar atunci cand in sfarsit sunt prezenti intr-o scena, sunt acaparati de puterea pe care o emana Benicio Del Toro in rolul sau.

che-part-one-2008-1Scenariul scris de Paul Buchman se bazeaza pe memoriile lui Che Guevara , iar regizorului nu ii este teama sa prezinte fatis ideile socialiste ale lui Fidel Castro si Ernesto Guevara, filmul capatand si un accent subversiv, calitate pe care o apreciez mereu la o productie cinematografica. De asemenea se vorbeste in spaniola, Soderbergh nedorind sa creeze un portret al unui om ca Guevara, care vorbeste engleza doar de dragul comercialului in jurul caruia se invarte si se agata industria filmului.Astept acum cu infrigurare si cea de-a doua parte, care se anunta si mai exploziva ca mesaj decat prima.

Concluzia pe care ar trebui sa o trageti este urmatoarea : faceti tot posibilul si vedeti Che. Ca preludiu va recomand Diarios de motocicleta , care prezinta tineretea lui Che Guevara, jucat excelent de unul dintre actorii mei preferati, Gael Garcia Bernal.

Etiketler: , , ,

COMMENTS