There are currently 3708 movies on our website

Lincoln (2012)

0
(High Definition)
Advertising
Loading...
FILM DETAILS Added 4 years ago
Lincoln (2012)

Genre: Biografic, Drama, Filme 2012, Filme bune, Filme noi hd, Istoric

Stars: Lincoln 2012 online subtitrat, în regia lui Steven Spielberg, iese din tiparul filmului istoric de duzină. De altfel, Spielberg conferă oricărei producţii un spor de grandoare şi era imposibil ca Lincoln să rămână doar o „simplă” producţie care să fie uitată de cinefilii devoratori de artă. Daniel Day-Lewis revine astfel în atenţia publicului, după o absenţă de 3 ani (ultima apariţie a fost în Nine, tocmai în 2009), şi o face într-un stil unic. Ce alt personaj mai reprezentativ decât preşedintele SUA ar fi fost posibil pentru a fi interpretat de către un actor de talia lui Daniel Day-Lewis?

Acţiunea ne poartă pe continentul nord american în perioada războiului civil, SUA avându-l în frunte pe Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis). Însă situaţia nu este una favorabilă pentru preşedintele american; războiul civil face din ce în ce mai multe victime, populaţia este condusă de mişcări rasiste, iar planurile primului om în stat par departe de a fi puse în aplicare. Prins într-un război care se apropie de sfârşit, Lincoln însă visează la o cu totul altă mişcare decât pacea cu sudul: adoptarea celui de-al 13-lea amendament privind abolirea sclaviei. Astfel, Lincoln începe o adevărată campanie de dezbatere a problematicii, stârnind reacţii negative şi în rândul propriilor săi colegi republicani. Misiunea este cu atât mai dificilă cu cât pentru a fi adoptat amendamentul, este nevoie şi de voturi din partea opoziţiei democrate, opoziţie care apără orbeşte păstrarea sclaviei. Totul se transformă în cele din urmă într-o luptă de culise din care va exista un singur învingător: poporul.

Lincoln este un film istoric foarte bun, însă cu toate acestea prezintă numeroase puncte negative, dintre care voi prezenta două. Primul punct la care fac referire este lipsa acţiunii specifice, a bătăliilor istorice spectaculoase şi a cadrelor cu perioada vremii (nu mă refer numai la încăperi, clădiri etc). O simplă analiză ulterioară asupra locurilor în care s-au desfăşurat scenele nu relevă decât faptul că locaţiile nu variază atât de mult. Cumva acest aspect a fost înlocuit cu un dialog cu mult prea elaborat pentru un film atât de lung. Da, Lincoln este un bun povestitor, un maestru al cuvintelor şi este un aspect demn de menţionat, dacă nu obligatoriu. Dar există o limită până la care publicul poate fi supus. Nu zic că dialogul are momente când devine obositor, dar chiar nu ar fi stricat mai mult dinamism narativ. Al doilea punct care trebuie luat în calcul face trimitere la grandoarea exagerată a acestui film. Pentru publicul american să zicem că Lincoln e la fel de „popular” precum Mihai Viteazul în România (comparaţia e primitivă), însă dincolo de ocean Lincoln nu este decât preşedintele american cu barbă care la un moment dat a fost în fruntea SUA. Întreaga poveste stă lipită de personajul central care nu face nicio greşeală, care nu prezintă defecte de caracter vizibile şi care reprezintă un model de moralitate pentru toţi din jurul său. Afirmaţia mea poate fi puţin trasă de păr, dar nu sunt de acord cu o expunere atât de subiectivă a unui personaj istoric, în fond, ca orice om al acestei planete – supus şi greşelilor.

lincoln

Daniel Day-Lewis este fără îndoială vedeta acestui film. La un moment dat filmul deja putea să-şi schimbe titlul din Lincoln în Daniel Day-Lewis, întrucât acest actor de geniu depăşise cu mult atitudinea contemplativă a preşedintelui american. Cred că şi structura dialogată a constribuit foarte mult la evidenţierea calităţilor actoriceşti ale lui Lewis. Restul distribuţiei însumează nume mari, însă în comparaţie cu Lewis toţi sunt puşi într-un colţ umbrit şi ascuns. Până şi Tommy Lee Jones, cu toate că apare deseori în scenele vitale ale filmului, este eclipsat de performanţa lui Lewis.

Lincoln se bucură de foarte, foarte multe nominalizări la Oscar. Vom vedea şi câte statuete va reuşi să adune, în contextul celor prezentate mai sus. Aş fi mirat cu toate acestea să văd prea multe reacţii pozitive pe marginea Lincoln, pentru că în fond nu e decât un alt film istoric care s-a bucurat de un buget imens. Când ai buget imens îţi permiţi un regizor bun şi un scenariu perfect. Unde mai e distracţia de a face un film de artă?

Etiketler: , , , ,

COMMENTS